AI in de accountancy: hulp of hype? 

Kijk even rond op sociale media of zet de televisie aan, en je wordt al snel geconfronteerd met een tech-influencer die verkondigt dat AI onze wereld voorgoed verandert. AI zou een paradigmashift veroorzaken, een volledige omslag in hoe we werken en leven. Is dat gebeurd, bijna drie jaar na de introductie van ChatGPT voor het grote publiek? Wij maken de balans op.

Voor het jaarlijkse Benchmarkrapport – hier te downloaden– vroegen ComplianceWise en Accountancy Vanmorgen 73 accountantprofessionals naar hun omgang met AI. In hoeverre is AI geïntegreerd in de bedrijfsvoering? Hebben ze vertrouwen in AI om te helpen bij de uitdagingen die er in de sector zijn?  

Dit is wat ze daarover zeiden. 

Steeds meer AI-hulp, maar nog niet 100% ingeburgerd

Het aantal beschikbare AI-tools voor accountants is de afgelopen jaren met rasse sneden toegenomen, met dank aan snelle technologische ontwikkeling en steeds meer vraag naar tools om werkprocessen efficiënter te maken.

Maar ondanks de nieuwe mogelijkheden, is nog niet ieder kantoor even vertrouwd met AI-gestuurde tools, blijkt uit ons onderzoek. 35% van de ondervraagden zegt er enigszins vertrouwd mee te zijn, slechts 4% geeft aan zeer vertrouwd te zijn met AI-toepassingen. Aan de andere kant zegt 33% van de ondervraagden niet of helemaal niet vertrouwd te zijn met AI, terwijl de overige 27% neutraal staat tegenover het onderwerp.  

De verwachting is dat AI de werkdruk voor accountants zal helpen verlichten – 8 op de 10 respondenten zijn het daarover eens – maar de meningen zijn iets meer verdeeld als het aankomt op inhoudelijke werkzaamheden. 

Tijdbesparing staat bovenaan de verwachtte voordelen van AI in complianceprocessen: 8 op de 10 respondenten zijn het daarover eens. 63% kiest voor het automatiseren van processen.    

Als het gaat om het verwerken van informatie, zijn de resultaten iets minder unaniem: hoewel 50% gelooft dat AI betere inzichten kan bieden en 42% verwacht dat AI-risico’s nauwkeuriger kan inschatten, bestaan er ook zorgen over bevooroordeeldheid in het systeem en het niet kunnen vervangen van klantkennis en het belang van persoonlijk contact. 

Het gebrek aan controle of inzicht wordt door ruim 36% van de respondenten als grootste zorg rond AI-implementatie genoemd. Bijna 24% geeft aan dat beveiliging van gegevens het grootste struikelblok is. Uit de open antwoorden blijkt ook dat AI in de huidige vorm nog niet geavanceerd genoeg is om effectief, veilig en juist te werken.   

Ondanks de snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en de overeenstemming tussen de respondenten over de mogelijke voordelen, lijken de meesten nog terughoudend te zijn over de daadwerkelijke implementatie in hun werkzaamheden en processen. Er worden vraagtekens gezet bij de huidige capaciteiten en veiligheid van de software.   

AI gaat accountancy veranderen, maar het zal niet over één nacht ijs gaan. We zullen in de komende jaren gestage veranderingen zien in de werkwijze van accountants en kantoren, uit noodzaak om de dringende problematiek rond efficiëntie en mankracht aan te pakken. Laat het duidelijk zijn: de sector heeft nog genoeg te winnen met de inzet van kunstmatige intelligentie, maar de menselijke factor blijft voorop staan.  

▶️ Benieuwd naar andere inzichten over de sector? Download het Wwft-benchmarkrapport hier en ontdek de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse accountancy.  

logo_footer