Inspelen op risico’s met beheersmaatregelen

Steeds meer financiële dienstverleners doen onderzoek naar Wwft en integriteitsrisico’s. Maar komt er een cliënt met een hoog risicoprofiel voorbij? Dan wordt deze vaak afgewezen. En dat is onnodig, omdat je als kantoor risico’s beheersbaar kunt maken. Hoe? Met beheersmaatregelen.

Wat zijn beheersmaatregelen?

De betekenis van beheersmaatregelen of beheermaatregelen is simpel vertaald: de controleactie (beheersing) die je hebt op risico’s. In het Engels ook wel risks and control measures genoemd.

‘Beheersmaatregel’ is een term die veel voorkomt in compliance en riskmanagement. Hoe werkt het?  Het start met het risicobeleid van jouw organisatie. Hierin staat vast wat voor jou lage of hoge risico’s zijn bij cliëntacceptatie en monitoring. Heb je vastgesteld wat jouw risico’s zijn? Dan is het logisch dat je er acties aan verbindt. Dit zijn je beheersmaatregelen.

In jouw beleid neem je op: als risico x zich voordoet, dan gaat beheersmaatregel x in werking.

Voorbeelden van beheersmaatregelen

Voorbeeld. In je (risico)beleid heb je opgenomen dat land x een risicoland is. Bij de onboarding van je cliënt blijkt dat je cliënt zakendoet met partijen in het betreffende risicoland en/of transacties heeft lopen. In plaats van deze klant direct af te wijzen kun je dit risico ook beheersbaar maken met een duidelijke maatregel.

  • Elke 7 dagen – transactiemonitoring van en naar entiteiten die gevestigd zijn in een hoog risicoland

Door het toepassen van deze beheersmaatregel kan je vervolgens de cliënt ondanks het verhoogde risico toch van dienst zijn.

beheersmaatregelen grub voor accountants
In Grub vind je een aantal voorbeeld beheersmaatregelen om je op weg te helpen.

Waarom zijn beheersmaatregelen belangrijk?

Beheersmaatregelen worden veelal in combinatie genoemd met monitoring, beleid en proces. Een reden dat dit veelal gebeurd is doordat steeds meer accountants en financieel dienstverleners de SIRA (systematische integriteitsrisicoanalyse) implementeren.

Van jouw kantoor wordt verwacht dat er wordt nagedacht hoe jullie mogelijke Wwft- en integriteitsrisico’s identificeren, maar ook hoe en welke risico’s je vervolgens beheersbaar maakt.

Hoe stel je beheersmaatregelen op?

Wanneer je een risico herkent, bijvoorbeeld; een branchegerelateerd risico, betalingen met contant geld of een persoon die negatief in het nieuws is, dan dien je als accountant of financiële dienstverlener dat risico te beheersen.

De volgende stap? Leg de getroffen beheersmaatregelen voor dit dossier vast.

Je hebt de vrijheid om zelf je beheersmaatregelen voor mogelijke Wwft-risico’s te bepalen. Want de beheersmaatregelen die je treft moeten passen bij de eigenschappen en het daarop afgestemde risicobeleid van jouw kantoor. Beheersmaatregelen zijn maatwerk.

Beheersmaatregelen geautomatiseerd in Grub

Je hoeft niet alle beheersmaatregelen zelf te bedenken. In Grub hebben we voor een groot aantal Wwft-risico’s een aantal vooringestelde beheersmaatregelen opgesteld. Dit zijn beheersmaatregelen die met name inspelen op de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering. Indien gewenst kan deze lijst uitgebreid worden. Bijvoorbeeld met extra beheersmaatregelen die inspelen op integriteitsrisico’s zoals cybercrime, fraude en ontduiking van regelgeving.

Met Grub heb je automatisch toegang tot vooringestelde voorbeeld beheersmaatregelen. Je kunt deze direct toepassen en eventueel aanpassen. Maak beheersmaatregelen onderdeel van jouw risicobeleid.

Nieuwsgierig naar de beheersmaatregelen binnen Grub? Vraag een free trial aan.

logo_footer