Grub Dashboard staat vanaf vandaag live! Een handige functionaliteit die je inzichten geeft in je klantportfolio en workflow. In deze blogpost legt Danny Mourits, Head of Customer Success, uit welke wijze het dashboard jou helpt om nog betere inzichten en controle te krijgen over Wwft- & integriteitsrisico’s.
De functionaliteit geeft je inzicht en helpt grip te krijgen op lopende processen. Het dashboard kan daarmee een conversatiestarter zijn: hoe staan we ervoor? En wat doen we met de verkregen inzichten?
Let op: deze functionaliteit is alleen zichtbaar voor management, compliance en beleidsbepaler rollen.
Rapportage op risico en status
Het Grub Dashboard toont meerdere inzichten. In het het Risico dashboard zie je terug hoe jouw cliëntportfolio is samengesteld. Heb je als kantoor een laag risico appetite? Dan zal het taartdiagram lichtblauw kleuren (laag risico).
Status dashboard geeft inzicht in de workflow. Zo kan het bijvoorbeeld blootleggen dat er nog veel dossiers ‘in beoordeling’-status staan, terwijl het streven op jouw kantoor zou kunnen zijn om minimaal 80% van de dossiers te hebben ‘geaccepteerd’ of ‘afgewezen’.
Waarom het dashboard?
Het doel van rapporteren, ofwel verslaglegging, is delen van inzicht in werkresultaten en in het geval van Grub, het verkrijgen van inzicht in risico’s. Mogelijke risico’s worden vastgesteld op: branches, landen, politieke personen (PEP’s), sancties, negatieve media en webresultaten.
Handig om te weten. Maar ook noodzakelijk. Want vanuit de wetgeving is het van belang dat je weet waar Wwft- en integriteitsrisico’s aanwezig zijn binnen jouw klantportfolio. Zodat je vervolgens weet hoe je op welke risico’s moet acteren als organisatie.
Toets daarom je cliënt op tijd op mogelijke risico’s, wacht er niet te lang mee. Daarom is een belangrijk onderdeel van Grub Dashboard niet alleen risico-inzicht maar ook de status van de workflow.
Status dashboard met review alerts
Pas op het moment dat een cliënt is getoetst op risico’s dan weet je wat er speelt bij een cliënt. Om deze reden bieden we een overzicht van statussen van alle dossiers. Nadat een dossier is geaccepteerd, hou dan de informatie ook up-to-date. De cliëntsituatie kan immers veranderen met bijbehorende risico’s. Vandaar dat het overzicht van status rapportages ook een overzicht bevat van alle uitstaande review alerts. Door ook de review alerts regelmatig op te volgen heeft jouw kantoor straks een portfolio waarbij alle cliëntinformatie accuraat is vastgelegd.
Risico dashboard
Vervolgens kijken we ook naar de aanwezige risico’s. In Grub kunnen er allerlei soorten risico’s voorkomen zoals de eerder benoemde brancherisico’s. Wanneer je weet dat je veel cliënten hebt in de risicobranche ‘Restaurants’ dan zal dit in het dashboard zichtbaar worden. Op basis van dit inzicht kun je jezelf controleren middels twee vragen:
- Hoe vaak komt dit risiconiveau voor en heb ik de organisatie voldoende opgeleid om hierop te acteren?
- Hoeveel beheersmaatregelen en tijd zijn we kwijt aan het opvolgen van deze risico’s?
De eerste vraag geeft inzicht in de mate waarop je als organisatie compliant handelt. De tweede vraag geeft ook inzicht in de tijd die kwijt bent aan een cliënt. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om kosten doorbelasten of op een andere manier restaurants te bedienen. Stel bijvoorbeeld eisen aan het kassasysteem waarmee jouw (potentiële) client werkt waardoor transacties automatisch worden verrekend. Een meer rigoureuze keus, maar zeker ook een optie, is het afwijzen van de cliënt.
Conclusie
Het risico dashboard is handig om inzichten te verkrijgen in je portfolio. Het status dashboard is een handige tool om te controleren of uitstaand werk wordt opgevolgd. Mocht dit niet zo zijn dan kan je altijd contact opnemen met de betreffende persoon. Uiteindelijk draait het wel om het verkrijgen van controle over alle mogelijke Wwft- en integriteitsrisico’s. Het risico dashboard is hiervoor de tool, zodat je op bevonden risico’s kunt acteren.
Enthousiast over Grub Dashboard of heb je hierover vragen? Laat het mij of mijn collega’s weten.
Keep it compliant,
Danny Mourits
Head of Customer Success