Hoe je als accountant voldoet aan de meldplicht bij ongebruikelijke transacties

In Nederland rouleert jaarlijks zo’n 16 miljard euro aan crimineel geld. Via banktransacties proberen criminelen geld uit de onderwereld naar de bovenwereld te sluizen en zo zwart geld wit te wassen. Het is een groot probleem en de overheid, het Openbaar Ministerie en verschillende toezichthouders zijn dan ook zeer actief met het bestrijden hiervan. Met constante aanscherpingen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) wordt het daarnaast nóg belangrijker voor accountants en financiële instellingen om gedegen cliëntonderzoek te doen en verdachte transacties te melden. Met een helder stappenplan voor het melden van transacties kunnen accountants eenvoudig aan de meldplicht voldoen.

De gevolgen van niet voldoen aan de meldplicht

Financiële instellingen, banken, accountants en administratiekantoren liggen momenteel onder een vergrootglas op het gebied van transactiemonitoring. Met de komst van Actieve Transactie Monitoring is er namelijk een werkwijze geïntroduceerd om witwassen tegen te gaan. Instanties die verdachte transacties niet opmerken en/of niet melden lopen het risico op vervelende consequenties, zoals torenhoge boetes. Maar denk ook aan individuele consequenties, zoals persoonlijke aansprakelijkheid en reputatieschade van bestuurders. Met het steeds strenger wordende toezicht en de toename van het aantal regels is het voor accountants soms uitdagend om eenvoudig en goed aan die regels te voldoen en in veel gevallen voldoen zij nog niet aan de regels.

Indicatoren en het stappenplan voor de meldplicht voorgenomen ongebruikelijke transacties

Toch is de wet heel duidelijk: “Een voortdurende controle van de zakelijke relatie en de tijdens de duur van de relatie verrichte transacties is verplicht.” Hoe pak je dit goed aan en hoe herken je ongebruikelijke transacties?

Voor het herkennen van ongebruikelijke transacties zijn verschillende indicatoren ontwikkeld: objectieve en subjectieve indicatoren. En zoals je al verwacht, juist bij subjectieve indicatoren gaat het nogal eens mis. Je moet dan immers als accountant zelf beoordelen of een transactie ongebruikelijk is en op basis daarvan besluiten of je het meldt of niet. Meld je het niet, terwijl dit achteraf wel had gemoeten, dan ben jij daarvoor verantwoordelijk. Kortom, een klein mijnenveld.

Met het Stappenplan Transacties Melden van Grub blijft dit mijnenveld je bespaard. Aan de hand van vijf stappen zorg je ervoor dat onderzochte transacties met behulp van Wwft-tool Grub op de juiste manier vastgelegd en gemeld worden. De tool helpt bij het verzorgen van een heldere check op de risico’s (zowel de objectieve als de subjectieve indicatoren), en bij het categoriseren, rapporteren (melden) en vastleggen van de melding. Grub helpt je om vanaf nu heel eenvoudig transacties te monitoren en indien nodig ongebruikelijke transacties te melden.

Benieuwd naar de indicatoren voor ongebruikelijke transacties en het stappenplan om deze transacties te melden? Download hier onze PDF.

logo_footer