Waren we beland op Apple Headquarters in California? Je zou het bijna denken. In werkelijkheid begonnen we de ochtend op het waanzinnig inspirerende terrein van de AFAS-campus in Leusden waar het evenement ‘AFAS & Grub: Compleet en Compliant’ plaatsvond. De dag werd afgetrapt met een energieke presentatie van gastheer Marco Muilwijk, salesmanager bij AFAS. Zijn boodschap was duidelijk: we hebben elkaar nodig als partners!
09:30 – Welkom! / Marco Muilwijk
De technologische ontwikkelingen razen door en het tekort aan accountants loopt op door vergrijzing en afhakende studenten. Dit alles betekent meer werkdruk en meer vraag om efficiëntie. Om een all-in kwalitatieve oplossing te kunnen bieden werkt AFAS graag samen met expert-partijen. Dit doen zij op CRM, HRM, Payroll, BI, fiscaal, intranet en andere vlakken. Zo ook op gebied van compliance en accountancy. Tijdens het event ‘Compleet en compliant’, georganiseerd door AFAS, Grub (de Wwft-oplossing van ComplianceWise) en Yenlo kwam deze synergie tussen partners tot uiting.
09:50 – De accountant is poortwachter / Christiaan Dappers van ComplianceWise
Na het introducerende verhaal van Marco is het tijd voor Christiaan Dappers, oprichter en CEO van ComplianceWise. Christiaan gaat met de zaal in gesprek over het belang van de rol van de accountant als poortwachter van de financiële sector. Hij kaart enkele kritische vraagstukken aan, zoals de directe maatschappelijke schade van witwassen (verlies van vertrouwen in de financiële sector!) alsook de pijn die de Wwft veroorzaakt.
De zaal is sterk van mening dat de Wwft enorm veel tijd en resources kan kosten (blijkt uit de Poll-vragen). Daarom des te meer reden om hier efficiënt mee om te gaan. Daarnaast wordt reputatieschade door de Wwft ook gezien als een groot risico. Het monitoren van verdachte transacties en partijen is dus van groot belang. Dit, en andere redenen zorgen ervoor dat de wens en plicht groot genoeg is om volledig compliant te blijven volgens alle standaarden en laatste ontwikkelingen.
Precies hierom wil Christiaan met Wwft-oplossing Grub het voor de accountants makkelijker maken om beter compliant te zijn en te blijven.
Bij een andere poll-vraag werd ingezoomd op de grootste uitdagingen van accountants vandaag de dag. De accountants in de zaal deelden hun perceptie wat resulteerde in een duidelijke top drie uitdagingen in accountancy:
- Beheersen van risico’s door toenemende verplichtingen
- Efficiëntie behouden
- Talent vinden
Uiteraard werken al deze drie uitdagingen als een enorm vliegwiel voor elkaar. Door de toenemende verplichtingen en het tekort aan talent komt er (nog) meer druk te liggen op de efficiëntieslag die kantoren moeten maken. Technologie kan daar een rol in spelen. En laat dat nou precies de waardepropositie van integraties zijn! Een mooie brug naar de presentatie van Ruben van der Zwan, CEO bij integratiespecialist Yenlo.
10:15 uur – Yenlo als verbindende factor / Ruben van der Zwan van Yenlo
Yenlo is de moderne versie van Brinks; de blauwe tanker-achtige waardetransportwagens die in de winkelstraat de contanten verscheept van winkel naar de kluis. “Bij Yenlo is het niet veel anders”, verduidelijkt CEO Ruben van der Zwan de vergelijking, “met als verschil dat er geen geld, maar eentjes en nulletjes worden getransporteerd. Oftewel; data van A naar B brengen.” Dit doet Yenlo nu al meer dan 18 jaar over de gehele wereld met meer dan 230 integratie-experts die al meer dan 600 integratieprojecten hebben opgezet om data snel, veilig en robuust over te brengen.
Ruben legt uit hoe Yenlo ervoor zorgt dat de verschillende systemen met elkaar blijven spreken via de koppeling die zij faciliteren. Je hoeft als eindgebruiker geen zorgen te maken wanneer systemen nieuwe releases ontwikkelen, Yenlo zorgt dat de koppeling alle benodigde informatie van het ene systeem (Grub van ComplianceWise in dit geval) verzamelt in het andere systeem (AFAS CRM in dit geval) en visa versa.
Na het intrigerende integratieverhaal van Ruben is het tijd voor koffie en kennisuitwisseling tussen de deelnemers waarbij vakgenoten horen hoe zij nu zijn omgegaan met al die herkenbare uitdagingen.
10:50 – De synergie tussen Grub en AFAS / Arthur Verburg
Na de break zoomen we in op de integratie van AFAS en Grub in de praktijk. Christiaan Dappers begint met een stuk context rondom de Wwft vanuit zes kernpunten:
- Het opzetten van het juiste risicobeleid;
- De cliëntacceptatie over de gehele structuur van de werkmaatschappij;
- Het opzetten van risicoprofielen per client;
- De continuïteit in het monitoren van de impact op de risico’s afhankelijk van de ontwikkelingen binnen de organisatie…
- …alsook de maatschappelijk ontwikkelingen buiten de organisatie;
- De (transactie)meldplicht.
Vanuit andere branches zien we dat er hier steeds meer nadruk op wordt gelegd en daarom van steeds groter belang om te weten wat gebruikelijk en ongebruikelijk gedrag is. Bij de productdemo van Arthur Verburg, Senior Productmanager bij Grub (ComplianceWise) kijken we vooral naar het stuk rondom cliëntacceptatie. Hoe kan Grub ervoor zorgen dat de cliëntacceptatie effectief verloopt in lijn met het beleid en de beheersmaatregelen vanuit de verschillende brancheorganisaties? Hoe zorgt de koppeling ervoor dat de meest kritieke informatie terug te vinden is in de CRM-portal van AFAS?
Arthur legt uit dat de AFAS-koppeling meerdere efficiëntieslagen biedt. Allereerst vanwege het voor de hand liggende feit dat het aansluit op de IT-straat van de accountant. Het Wwft-onderzoek dat in Grub plaatsvindt, wordt namelijk direct doorgestuurd naar AFAS. Dit zorgt voor overzicht binnen één systeem.
“Krijg je dan ook een risico-alert vanuit Grub doorgestuurd naar AFAS?”, wordt er uit de zaal gesteld. “Ja, in de toekomst wel.”, beamen zowel Marco, als Arthur en uiteraard integratiespecialist Ruben. Enkele accountants hebben de koppeling al een tijdje in gebruik, waaronder Guy van der Heijden, maar qua doorontwikkeling van mogelijkheden is dit nog maar de start van de samenwerking. “Alles is mogelijk!”, benadrukt Ruben.
11:10 – Interview met Christiaan Dappers en Guy Van der Heijden, eigenaar en algemeen directeur bij Cabinet Adviseurs.
Dan willen we tot slot wel eens de gebruikerservaring van de AFAS en Grub-koppeling horen. In een interview stelt Christiaan Dappers de dappere vraag aan Guy Van der Heijden: wat vind je van de Wwft? Guy antwoordt goudeerlijk: “Nou ja, ik ben er niet blij mee. Ik voel mezelf een opsporingsambtenaar.” Guy somt op wat zijn uitdagingen en vraagstukken rondom de Wwft zijn: “Hoe toon je aan dat je voldoende onderzoek hebt verricht, hoe leg je het op de juiste wijze vast, hoe weet je wat je precies moet vastleggen en hoe kan dit zo efficiënt mogelijk?” Daarom is Guy maar al te blij met automatisering: “Ik juich dat toe. Hoe sneller en gemakkelijker je informatie uit je automatisering kunt halen hoe meer stuurmaterialen je als serieuze ondernemer hebt.”
Guy geeft aan de wetgeving heel belangrijk te vinden, helemaal nu er recent een brief van de BFT recent op de mat is gevallen. “Dan ben je blij dat je een systeem hebt, want dan krijg je een heel gedetailleerde brief met vragen en daar ben je wel even mee bezig. Met name het traject wat je hebt doorlopen bij de onboarding van een klant. Wat je overwegingen zijn geweest. Wie die heeft gemaakt. Welke beslissingen zijn genomen. Wanneer die zijn genomen. Dat soort zaken wil BFT weten. En ja, hoe ga je dat aanleveren? Gelukkig werken met Grub. The proof of the pudding is in the eating.”
Christiaan vraagt Guy tot slot: wat zou jij anderen nog mee te geven over AFAS, Grub en de CRM-connectie? Guy antwoordt dat hij het uit eigen ervaring heel belangrijk vindt om vast te leggen welke handelingen, wanneer zijn uitgevoerd. “Ik zou iedereen zeker willen meegeven om ‘dat verhaal’ zeer goed te organiseren en zeker te automatiseren.”
“Ik zoek altijd naar manieren om mensen ertussenuit te halen als schakel wanneer twee systemen ook met elkaar kunnen communiceren, want daarmee haal je je foutmarge weg. Op het moment dat je dat je een zaak hebt afgerond en je kunt het daarna terugvinden in een ander systeem, waarom zou je dat niet doen? Het bespaart tijd en voorkomt fouten.”