Dé Wwft-oplossing voor accountants moest grondig, makkelijk, aantoonbaar en toekomstbestendig zijn.

‘Even Grubben’ is de slogan van Grub. Maar waar komt Grub eigenlijk vandaan, en waarom zouden we even moeten Grubben? Om met de eerste vraag te beginnen: Grub is een oplossing van ComplianceWise. En ComplianceWise, het woord zegt het al, is een bedrijf dat banken en financiële instellingen wil helpen om eenvoudig en aantoonbaar aan de compliance-regels te voldoen. Was dat niet eenvoudig dan? Nee, het was schier onmogelijk. Ja dat is best raar, het feit dat er jaarlijks een kluwen aan regels, richtlijnen en spelregels worden bedacht en ontwikkeld, maar dat degenen voor wie al die regels bestemd zijn niet worden geholpen met ten eerste voorlichting (‘Hé let op er is weer een nieuwe zwik aan regels’), laat staan dat ze worden geholpen om er relatief makkelijk aan te voldoen.

Wist je dat ComplianceWise om die reden is ontstaan? Christiaan Dappers, jurist, nu CEO van ComplianceWise, werkte ooit bij een Trustkantoor, “Bij debiteuren, crediteuren” zegt hij altijd. En behalve dat het er behoorlijk saai was, kwamen er vanuit de overheid en de toezichthouder ook steeds meer wetten en verplichtingen op het gebied van compliance. Zoveel en zo ingewikkeld dat het enorm lastig was om het braafste jongetje van de klas te zijn. Ik schrijf het gekscherend, maar feit is dat Christiaan er letterlijk van baalde dat hij wel wílde meehelpen om het allemaal volgens de compliance-regels te doen, maar dat het ondoenlijk was. De felle kritiek op Trustkantoren, als zouden ze de regels aan hun laars lappen, vond hij dan ook niet terecht: “Ik werkte me het apenlazarus om het allemaal goed te doen, maar je kon het nauwelijks goed doen, en je kreeg van geen enkele instantie enige hulp óm het goed te kunnen doen”.

En er was nog iets: Argentinië. Christiaan was in Argentinië geweest, had er gewoond, en daar zag hij hoe tijdens de regering van Christina Kirchner (‘Seńora Botox’) corruptie, witwassen, fraude aan de orde van de dag was, de normaalste zaak van de wereld. Maar met grote gevolgen: de mensen waren er zo murw door geraakt, het zat zo diep verweven in overheid en bedrijfsleven, dat de burgers zich er moedeloos bij neerlegden, en hup: weer een nieuw bankroet voor hun land. En een totaal gebrek aan vertrouwen van de burgers in de overheid, in de financiële instellingen, en groter: in het integer functioneren van de maatschappij. Christiaan zag dat als funest. En de optelsom aan ervaringen deden hem besluiten: ik ga een bedrijf beginnen dat gaat bijdragen aan een integere maatschappij, aan integer functionerende bedrijven en instellingen, te beginnen (logisch vanuit zijn achtergrond) in de financiële en aanverwante sectoren. En hoe wilde hij daaraan bijdragen? Heel simpel door ‘integer worden en integer zijn’ voor deze bedrijven eenvoudig te maken, door ‘compliant zijn’ doable te maken, door dus te helpen om relatief eenvoudig te voldoen aan de compliance regels. Daarbij waren een aantal dingen belangrijk voor hem:

Wwft volledigheid checklist

1) het moest grondig, dus niet een beetje aanklooien, hier en daar wat regels over het hoofd zien, wat houtje touwtje vragenlijsten of halfbakken checklijstjes, nee het moest waterdicht zijn, compleet en volledig, geen regel, geen richtlijn, geen wet missen, alles gecoverd want alleen dan weet je zeker dat je werkelijk compliant bent, professioneel bezig bent, integer en 100% voldoet.

2) het moest makkelijk zijn. Nu is makkelijk altijd een relatief begrip en er zijn accountants die ons nu zeggen: ’Nou, het gaat niet vanzelf.’ Nee het gaat niet geheel vanzelf, en je moet echt nog wel iets zelf doen, maar de solutions die ComplianceWise maakt, of het nu transaction monitoring voor banken is, Know Your Clients, of Grub voor accountants hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze het de gebruiker enorm vergemakkelijken, dat een groot deel automatisch gaat, dat de software as a service, machine learning en a.i. bijdraagt aan enorme tijdbesparing, kostenbesparing én stressvermindering. Het adagium van Christiaan en hij meent het: “ik wil dat de oplossingen van ComplianceWise echt ontzorgen. Dat lijkt een marketing-woord, maar ik weet uit eigen ervaring wat het betekent als je je niet ontzorgd voelt.”

3) En er was nog een belangrijk punt, waar zijn oplossingen aan zouden moeten voldoen: aantoonbaarheid. Je kan menen dat je het allemaal goed doet, maar je moet het ook kunnen aantonen aan de toezichthouder, aan het OM, aan iedereen die maar langs kan komen om te kijken of je het inderdaad wel goed doet, om op z’n minst kunnen laten zien dat je een poging doet om het goed te doen. Daarom aantoonbaarheid, vastlegging, verantwoording van objectieve en subjectieve beslissingen, het zit allemaal standaard in elke oplossing van ComplianceWise.

4) tenslotte nog één zelf opgelegd vereiste: toekomstbestendig. De oplossingen moesten toekomstbestendig zijn. Wat dat betekent? Nou, dat je niet bij elke nieuwe richtlijn, of nieuwe wet, opnieuw moet beginnen, dat je niet knettergek wordt omdat ‘je checklijstje of systeem’ niet meer klopt, en dus dat de oplossing nieuwe regelgeving en nieuwe richtlijnen direct toepast en aanpast in je solution zonder dat je er maar naar hoeft om te kijken, zonder je dus zorgen te hoeven maken of je wel voldoet aan die nieuwe spelregels.

Ontzorgen. Zo begon Christiaan met Jeroen Cremer en Vincent Glazenburg in 2013 ComplianceWise. Met succes, al snel groeide het bedrijf en werkt het inmiddels voor banken en trustkantoren in 23 landen. Gewoon, door compliance simpel te maken. Integrity is easy was jarenlang het thema van het bedrijf, is eigenlijk nog steeds de onderliggende gedachte. Maar omdat veel mensen soms huiverig zijn voor vernieuwing, voor vooruitgang, ja zelfs voor gemak, en dus soms liever vasthouden aan ‘vierkante wielen’ en software zien als iets van aliens of van hun jonge neefje, zeggen we nu ‘Software as a relief’ (oh ja, iemand zei ons dat accountants een hekel hebben aan Engelse termen, is dat zo?). Want met de software van ComplianceWise werk je eenvoudig, intuïtief, volledig, aantoonbaar, toekomstbestendig. Een opluchting.

En toen sprak Christiaan Dappers Endymion Struijs, register accountant, lid van het NBA, en hij vertelde Endymion over ComplianceWise. Vrijwel meteen gaf Endymion aan: ‘Dit is wat we missen, dit is wat we nodig hebben, kunnen jullie een Wwft-oplossing voor accountants maken?” Eh ja. Maar we gingen niet over één nacht ijs. We spraken tientallen accountants, de toezichthouders, politici, compliance experts in de accountancy, en samen met hen is Grub ontstaan. Daarbij wilden we natuurlijk dat Grub zou voldoen aan onze eigen spelregels:

Volledigheid. Misschien deed je al wel iets aan de Wwft, maar er was tot nu toe geen enkel hulpmiddel waarmee je voldoet aan alle richtlijnen. Met Grub doe je dat wel, je voldoet volledig aan alle Wwft wetten en richtlijnen en bent daarmee 100% Wwft-compliant.

Gemak, werken met Grub is eenvoudig, deels automatisch, en daarmee uniek. Een paar golden nuggets: clientidentificatie in 3 minuten automatisch geregeld, de verplichte clientmonitoring gaat vanzelf, hoef je niks meer voor te doen. Clientcontinuatie is daarmee een makkie geworden. En met Grub alerts wordt je realtime op de hoogte gebracht van wijzigingen bij clienten in het KvK-register. Hoef je niet meer zelf naar te zoeken, gaat vanzelf.

Aantoonbaar. Vraag je het aan gebruikers: “Als vandaag het BFT op de stoep staat, doe je met een gerust hart de deur open?” zegt iedereen die Grub gebruikt hetzelfde: “Volmondig ja.”, ‘Absoluut.” Waarom? Omdat je weet dat je met Grub 100% Wwft-proof bent, én omdat je het met 1 druk op de knop kunt aantonen.

Toekomstbestendig. De nieuwe en aangepaste richtlijnen blijven elkaar, ook vanuit de Europese Unie, voortdurend opvolgen. Dat maakt de Wwft lastig te grijpen, het is een levend iets. Het mooie is dat alle nieuwe richtlijnen als vanzelf in Grub worden geïntegreerd, je hebt er nul omkijken naar.

Vandaar de zin ‘Even Grubben’. Vier punten vervat in één zin, even eenvoudig als doortastend. Grub past helemaal in de filosofie van ComplianceWise, de filosofie van Christiaan Dappers, het helpen van accountants om eenvoudig te kunnen voldoen aan de ingewikkelde Wwft-regels, niet met een pleister of een doekje voor het bloeden, maar door écht te helpen zodat accountants hun toebedachte (poortwachters)rol door overheid en OM optimaal kunnen uitoefenen. Het mooie is, dat voel je als je bij ComplianceWise binnenstapt. Het enthousiasme, de gedrevenheid om accountants bij te staan, bijvoorbeeld ook met het opzetten van de Grub Academy waarmee accountants, klanten van Grub, op de hoogte worden gehouden over de Wwft en andere belangrijke (compliance) zaken, waar ze je leren meer uit Grub te halen, en nog makkelijker ermee te kunnen werken. Als je met medewerkers van ComplianceWise praat ervaar je die gedrevenheid, je voelt de professionele ernst, omgezet in menselijk plezier.

“Eigenlijk zou elke accountant met Grub moeten werken.” Het mooie is dat we het niet eens zelf hoeven zeggen. Lees de interviews met sommige van onze klanten, luister naar experts als Anke Feenstra (Advocaat en partner bij Hertoghs Advocaten), Bouwe Algra (Accountant en adviseur van Branchevereniging Novak), Joris Joppe (adviseur bij Visionplanner) en ook de eigenzinnige, dit voorjaar alom gelauwerde Arnout van Kempen (compliance adviseur voor accountants, columnist Accountant).

Grub gaat helpen, zodat je één ding zeker weet: de volgende vakantie is je Wwft op orde.

Plan een demo in.

Tot snel.

logo_footer