Waarom je als accountantskantoor moet digitaliseren en automatiseren om relevant te blijven.

Sanacount logo accountantskantoor belastingadvies

Sanacount Bedrijfs- en Belastingadvies is genomineerd voor de Exact Cloud Awards, een award voor administratie- en accountantskantoren die innovatie en online samenwerking hoog op de agenda hebben staan en die een voortrekkersrol vervullen in de accountancy wereld.

Wat zegt deze nominatie over jullie kantoor?

“Het is een bevestiging dat we goede innovatieve stappen hebben gezet, een beloning voor alle investeringen die we hebben gedaan in het toekomstbestendig maken van onze bedrijf en onze werkwijze.

Is innoveren in de accountancy een keuze of een must?

“De boekhouder wordt op den duur bijna volledig vervangen door bijvoorbeeld Artificial Intelligence en Machine Learning. Innoveren op dit gebied is dus geen keuze, maar wat ons betreft een must! Automatisering is een tool, en geen doel. Het geeft ons de mogelijkheid tijd van onze adviseurs vrij te maken en op een nieuwe manier waarde te creëren voor onze klanten.

Wat betekent het een voortrekkersrol te vervullen in de veranderende accountancy wereld?

“De rol van de accountant/boekhouder gaat de komende jaren sterk veranderen. Sanacount heeft er al vroeg voor gekozen niet af te wachten, maar direct in te spelen op de verandering in haar rol voor klanten en in de maatschappij. Wij zien onszelf dus niet zo zeer als een voortrekker, maar eerder als een early-adapter. Het is onze overtuiging dat digitaliseren en automatiseren essentieel is voor het voortbestaan van elk bedrijf in deze branche.”

Grub heeft mede bijgedragen aan jullie nominatie. Waarom?

“Eén van de vragen in het aanmeldingsformulier voor de Exact Cloud Awards betrof de vraag naar recente ontwikkelingen binnen het bedrijf waar je trots op was. In ons antwoord hierop hebben we Grub genoemd. Gegeven de rol die wet- en regelgeving heeft op onze dienstverlening is het essentieel dat we onze zaken op orde hebben. Grub is hierin essentieel.”

Waar is Grub een antwoord op?

“We voerden tot voor kort onze Wwft-checks nog op papier uit. Dit was (1) inefficiënt, omdat er (onnodig) veel print, schrijf en scan werk uit voort kwam en (2) minder betrouwbaar omdat we nooit helemaal volledig waren en bijvoorbeeld geen zicht hielden op veranderingen in de structuur van ondernemingen. In deze tijd, ook in het kader van de strijd tegen witwassen en onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij, is het essentieel voor een zichzelf respecterend kantoor om volledig te voldoen aan de Wwft.”

Waarom is Grub essentieel?

“Grub heeft ervoor gezorgd dat we aan al onze Wwft-verplichtingen kunnen voldoen, gecentraliseerd in één complete, gebruiksvriendelijke en efficiënte tool. Het bespaart enorm veel tijd, omdat het tijdsintensieve checks automatiseert, zoals negatieve media, het in kaart brengen van de organisatiestructuur en PEP checks. Plus, ook een grote pré: het feit dat Grub een seintje geeft op het moment dat er iets wijzigt in de KvK. Ons resteert alleen de “reguliere” vragen te beantwoorden en de resultaten die Grub heeft gevonden te beoordelen.”

Wat maakt Sanacount het kantoor van de toekomst?

“Ondernemers en mensen die klant bij ons zijn weten dat hun zaken op orde zijn, mede dankzij onze tools. Ze voelen ook dat we tijd over houden om echt van waarde voor hen te zijn. We denken mee, zien kansen en risico’s, geven informatie zodat onze klanten de juiste beslissingen kunnen nemen. Maar we kijken ook verder: met onze tools en onze principes willen we bijdragen aan het goed en veilig functioneren van de maatschappij.”

Ben je door dit artikel geïnspireerd geraakt om de Wwft voor eens en altijd écht op orde te krijgen? Vraag dan hier een Grub Free trial aan.

logo_footer