Ruime meerderheid van accountants vindt witwassen groot probleem, maar heeft zelf Wwft niet op orde.

Eerst even wat achtergrond: de Wwft is de Nederlandse vertaling van de Europese Anti Money Laundering Directive. In deze Directive wordt aan de lidstaten uitgelegd hoe ze Anti Witwas wetgeving moeten inrichten. De update medio 2018, van kracht vanaf januari 2019, komt uit de 4eAML Directive. De 6e AML Directive is al even klaar en wordt komend jaar in ons land geïmplementeerd. Kortom, de Wwft is er al alom. En de richtlijnen worden bij elke nieuwe Directive scherper. Maar zijn accountants hiervan voldoende op de hoogte?

Informatiebron

De eerste vraag die we daarom aan de 466 accountants vroegen, was: ‘Hoe komt u aan uw informatie over de Wwft?’ 38% noemde de eigen branchevereniging als belangrijkste informatiebron, AFM zei 34%, en 28% gaf aan vooral naar berichtgeving van het BFT te kijken.

Maatschappelijk probleem, maar…

Vervolgens vroegen we of de accountants witwassen als een maatschappelijk probleem ervaren. Maar liefst 78% ziet het als een groot probleem. In eerder geplaatste artikelen op deze website zagen geïnterviewde accountants ook de ernst in van witwassen. En bijvoorbeeld Pascale Petiet (directeur van OAMKB Tribe) ging in dit webinar uitvoerig in op haar ervaring met criminaliteit in relatie tot accountancy.

…zelf Wwft niet op orde, omdat…

Maar hoewel dus een ruime meerderheid de ernst van het probleem ziet, zegt slechts 16% de Wwft op orde te hebben.

…kennis ontbreekt

69% van de respondenten heeft naar eigen zeggen onvoldoende kennis over de WWft en weet niet waar ze moeten beginnen om het op orde te krijgen. Als we doorvragen op deelaspecten van de Wwft blijkt inderdaad dat veel accountants kennis tekort komen. Neem iets simpels als een kopie ID: 98% weet dat je dat moet opslaan, maar slechts 17% weet dat het BSN moet worden afgeschermd.

Reputatieschade

Veel accountants voelen zich dus tekort schieten, weten niet goed hoe en waar te beginnen met de Wwft, en voelen tegelijk het onderliggende gevaar: 58% van de respondenten is bang voor reputatieschade omdat ze de Wwft niet op orde hebben; 38% is bang voor boetes van het BFT en slechts 5% maakt zich geen zorgen.

De oplossing

Veel accountants zien wel de noodzaak van de Wwft, zien ook de noodzaak om er zelf aan bij te dragen, maar weten niet goed hoe. Het is precies de reden dat ComplianceWise Grub heeft ontwikkeld: het is de enige WWft-applicatie in Nederland waarmee je 100% Wwft-compliant wordt. En bovendien heel eenvoudig. Robert van Doorn van Sanacount Bedrijfs en Belastingadviseurs (winnaar van de Exact Awards 2020), zegt hierover: “Grub heeft ervoor gezorgd dat we aan al onze WWFT-verplichtingen kunnen voldoen, gecentraliseerd in één complete, gebruiksvriendelijke en efficiënte tool. Het is én volledig én het bespaart enorm veel tijd.” (lees hier hele artikel).

Ervaar Grub zelf: Free Trial

Wil je Grub ervaren. Probeer ’t nu gratis. Ervaar hoe je met slechts enkele klikken een cliëntdossier aanmaakt, hoe je direct een automatische visualisatie van de UBO-structuur krijgt (inclusief landen- en brancherisico’s), hoe je automatisch controleert op PEP’s en sancties, en hoe je eenvoudig een risicoprofiel opstelt (conform de BFT-standaarden). Kortom: hoe je vanaf nu heel eenvoudig kunt voldoen aan de Wwft. Je kunt hier een Free Trial aanvragen.