“Met Grub doe je ál het mogelijke om aan de Wwft te voldoen.”

Jack Fleuren accountant

Hij werd benaderd via LinkedIn, volgde een online demo en maakt inmiddels al enige tijd gebruik van Grub: Jack Fleuren van Fleuren MKB Consultancy over wat Grub hem biedt.

“Voordat ik Grub gebruikte had ik in eerste instantie totaal geen referentiekader ten aanzien van de Wwft. En bovendien ook geen sparringsmogelijkheden. Anders gezegd: ik wilde wel aan de Wwft voldoen, maar eigenlijk wist ik niet waaraan ik precies moest voldoen, en er was geen instantie de me helder kon vertellen wát ik moest doen.”

Het Stappenplan van BFT?

“Ja klopt, vorig jaar heb ik via een aangetekende brief van BFT een stappenplan ontvangen. Ik heb aan de hand van dit stappenplan een afvinklijst in Excel gemaakt. En voordat ik met het jaarwerk van een klant begon, heb ik eerst deze afvinklijst afgewerkt en vervolgens een risicoschatting per klant gemaakt. Maar heel eerlijk gezegd: je weet niet of zo’n zelf gemaakt afvinklijst voldoende zwaarte heeft. Je tast eigenlijk in het duister.”

Waarom ben je overgestapt naar Grub?

“Het is heel simpel: met Grub weet je dat je voldoet aan alle richtlijnen van de Wwft, het programma werkt relatief eenvoudig en is betaalbaar. Het klantenbestand wordt in één keer goed in beeld gebracht met betrekking tot de toegewezen risico’s.

Plus: het wordt met Grub ook gemakkelijker om met een klant in overleg te gaan om de in kaart gebrachte risico’s bespreekbaar te maken en naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

En niet onbelangrijk: het is gemakkelijker om klanten met een onaanvaardbaar risicoprofiel te weigeren. Je doet de controle aan de voorkant en niet repressief.”

Heb je het gevoel, vanuit moreel oogpunt, dat je met Grub goed invulling kan geven aan de voor accountants toebedachte poortwachtersrol? 

“Zeker. In mijn praktijk kan ik gerust zeggen dat ondernemers op een eerlijke manier geld willen verdienen. Dat zie ik nu door het werken met Grub ook bevestigd. Dat vind ik mooi! Anderzijds wil je ook geen klanten aannemen die het niet zo nauw nemen met de regels. Het goede van de Wwft en Grub is, dat ze je behoeden om onverhoopt in zee te gaan met klanten die minder goede bedoelingen hebben.”

Je bent lid van branchevereniging Novak, zou je Grub aanraden aan andere accountants?

“Ik zou het zeker aanraden. Met Grub kun je op een efficiënte en effectieve wijze invulling geven aan de verplichtingen van de Wwft.”

Je voelt je dus ontzorgd en durft met een gerust hart te zeggen: laat de toezichthouder maar komen?

“Absoluut. Met Grub heb ik ál het mogelijke gedaan om aan de richtlijnen van de Wwft te voldoen. Dat voelt inderdaad geruststellend.”

Ben je door dit artikel geïnspireerd geraakt om de Wwft voor eens en altijd écht op orde te krijgen? Vraag dan hier een Free trial aan.

logo_footer