Belastingadvieskantoor Pereira door Grub compliant met Wwft

Nuno Ribeiro is compliance officer bij Pereira

Sinds medio 2023 gebruikt belastingadvieskantoor Pereira Consultants Grub. Door gebruik te maken van Grub, wil de organisatie zorgen dat al haar klanten compliant zijn met de Wwft. Nuno Ribeiro, compliance officer bij Pereira, overziet het geheel. Hij vertelt over Pereira Consultants en de samenwerking met ComplianceWise.  

Over Pereira Tax Consultants

Pereira Consultants biedt hoogwaardigecreatieve en pragmatische maatoplossingen aan klanten, nationaal en internationaal. Pereira is een onafhankelijk belastingadvieskantoor dat zich laat sturen door de behoeften van de klant. De organisatie gebruikt een individuele aanpak met persoonlijke begeleiding en combineert dit met diepe en brede fiscale kennis. Pereira helpt zowel ondernemingen als particulieren voor tal van verschillende onderwerpen.

Werken met Grub

De organisatie werkt met Grub om te checken of klanten compliant zijn met de Wwft. Nuno: “Grub is een vlekkeloos systeem. Informatie over de klant wordt rechtstreeks bij de Kamer van Koophandel (KvK) opgehaald. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt en hebt meteen een beeld van het organogram van de organisatie. Soms moet je de informatie aanvullen met extra informatie over de eigenaar of persoon met zeggenschap (UBO), maar die informatie kun je makkelijk achterhalen.”

Voor de internationale klanten van Pereira is de werkwijze anders. Nuno: “Informatie over buitenlandse organisaties haal je namelijk niet uit de KvK. Daarom werken we met een workaround. We voegen zelf de benodigde informatie en personen in Grub toe. Ook hier helpt Grub ons wel bij het inschatten van compliance risico’s, alleen moeten we net iets anders te werk gaan.”

‘Nederland is het braafste jongetje van de klas’

De informatie van buitenlandse gegevens verzamelt Pereira door die rechtstreeks bij de klant op te vragen. Dat levert meestal ook geen problemen op. “Ze werken altijd mee, want ze willen gebruikmaken van onze adviesdiensten.” Maar dat is niet de enige reden dat klanten gewillig meewerken, vertelt Nuno. “Wwft-onderzoek gebeurt overal, niet alleen in Nederland. Vaak hebben ze de documentatie dus klaarliggen.”

Handhaving op de Wwft is elders vaak niet zo strikt als in Nederland. “Nederland is het braafste jongetje van de klas.” En dat is alleen maar goed wat Nuno betreft. “Het is waarschijnlijk dat richtlijnen in Europa en daarbuiten omtrent de Wwft in de toekomst aangescherpt worden. Nederland loopt wat dat betreft al voorop. Mochten die aanscherpingen er komen, dan zijn onze klanten strikte controles al gewend.”

Maatschappelijke rol

Pereira begeleidt de meer vermogende partijen, ook als het gaat om het steunen van goede daden of het doen van “impact investment” geeft Nuno aan. Daarnaast maakt Pereira jaarlijks vijf procent van haar winst over aan een goed doel waar onder andere werknemers van Pereira deel uitmaken van het bestuur. Verder steunt Pereira Stichting Bijstand bij Belastingzaken. Die biedt kosteloos rechtshulp aan mensen met een laag inkomen.

Samenwerking ComplianceWise

Maar wie de klant ook is, met Grub helpt Pereira compliant te zijn met de Wwft, maar de menselijke factor blijft altijd een rol spelen. “In sommige gevallen wordt er een hoog risico afgegeven in Grub, terwijl dat niet terecht is, met name bij internationale klanten. Een klant kan bijvoorbeeld in een corrupt land opereren, maar actief zijn in een branche die niks met die corruptie van doen heeft. En ze doen geen zaken met de lokale overheid. Het is dan logisch dat Grub een hoog risico ziet, maar wij kunnen vanuit onze expertise een andere inschatting maken.”

De ruimte om dat te doen in Grub is dan ook zeker mogelijk. “Dat is het fijne aan de samenwerking. Ik loop ergens tegenaan, kan meteen bellen en we kijken samen naar een oplossing. Nu hebben we de punten voor hoog-risico anders ingericht. Daarnaast helpt de integratie met AFAS, waar we nog hard aan werken, om een compleet overzicht van alle klanten te hebben.” Iedere klant die wordt toegevoegd in AFAS, wordt straks ook automatisch toegevoegd aan Grub. “En als ik ook daar tegen zaken aanloop, dan bel ik meteen. Ik heb niks te klagen.”

Nieuwsgierig naar de Wwft-oplossingen die Grub voor jouw kantoor kan bieden?  Vraag een free trial of demo aan.

logo_footer