Risicolanden

De Wwft verplicht kantoren om onderzoek te doen naar mogelijke landenrisico’s. Binnen Grub is er een lijst met risicolanden opgesteld op basis van een drietal bronnen (FATF landenlijst, de Europese Commissie en de CPI-lijst van Transaparency International).

FATF landenlijst

De FATF bevat een lijst met landen die strategische tekortkomingen hebben op het gebied van het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Deze lijst bestaat uit landen waarmee je geen zaken mag doen (onaanvaardbaar risico) en landen waarvan de activiteiten worden gemonitord (hoog risico).

Je mag geen zakendoen met:
1. Democratic People’s Republic of Korea (DPRK)
2. Iran
3. Myanmar


Voor de volledige lijst van hoog risicolanden check het Grub Beleid.

Bekijk de volledige lijst > 

 

Europese commissie

De Europese Commissie heeft een lijst met staten aangewezen met een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme. Zij publiceren een lijst met landen waarmee je volgens de Europese Commissie rekening moet houden vanwege de tekortkomingen in deze landen als het gaat om het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering.

CPI-lijst

Transparency International publiceert jaarlijks een landenlijst met daarin een corruptie index van 180 landen. Deze landenlijst met corruptie index, ook wel Corruption Perceptions Index (CPI) lijst3 genoemd, wordt gebruikt als instrument om de corruptie onder ambtenaren en politici aan te geven zoals deze wordt ervaren. De CPI-lijst is een bron welke vaak door accountantskantoren wordt gebruikt om het risico per land te definiëren. Op basis van de genoemde CPI-score per land wordt er een risicolevel gedefinieerd.

Veelal zien wij de volgende indeling op basis van CPI-score:
1. CPI-score 60 t/m 100 à Geen verhoogd risico
2. CPI-score 1 t/m 59 à Hoog risico

 

Grub Beleid

Landen met onaanvaardbaar risico of landen met een hoog risico worden bijgehouden in het Grub Beleid. Nieuwsgierig naar de totale lijst? En gedetailleerde informatie? Download het document op de pagina: Grub Beleid

logo_footer