OAMKB: “Grub helpt mee om onze naam hoog te houden.”

OAMKB Pascale Petiet over wwft

OAMKB Franchise heeft kantoren en adviseurs door heel Nederland (en daarbuiten), op het gebied van accountancy, administratie-, belasting- en bedrijfsadvies en bedrijfscoaching. Pascale Petiet is directeur van de ‘tribe’ en de drijvende kracht achter de samenwerking van OAMKB met Grub. En dat is niet zomaar: “Ik weet hoe het is om de politie te moeten bellen.”

“Het is een tijd geleden, maar het was wel het moment dat ik besefte: je denkt dat het ver van je bed staat, dat het je niet overkomt, dat al die berichten over witwassen, fraude en criminaliteit ergens ver weg daarbuiten gebeuren, dat jouw accountantspraktijk, administratie- of belastingkantoor keurig op orde is, en plotseling, opeens, zit je er middenin, staat de criminaliteit bijna letterlijk aan je deur.

“Een partner in ons netwerk overleed. En wat bleek: hij had criminele klanten. Jarenlang had hij de schijn opgehouden dat alles oké was, dat hij een geweldig kantoor runde. Maar privé gaf hij zoveel geld uit dat hij in geldnood kwam en de deur openging voor deze criminele klanten. Eerst één, en zoals het dan gaat: die brengt weer andere schimmige klanten aan. Een web waar je niet meer uit komt.”

“Na zijn dood kwam zijn vrouw, die van niks wist, in de schuldsanering, moest bij hun dochter gaan inwonen, heel triest allemaal. En voor ons had het ook gevolgen: natuurlijk hebben we direct de criminele klanten afgestoten, maar je snapt dat dat een zeer lastige situatie werd. Doodsbedreigingen, auto’s zo voor je kantoor zetten dat je er niet meer uit kunt, pogingen om je te dwingen de administratie af te maken. Het nam een vorm aan alsof ik in een Netflix-serie a la Gomorra of Breaking Bed verzeild was geraakt, met van die typisch indirecte bedreigingen die je alleen in films hoort: “Maak nou die administratie even af, want we willen natuurlijk niet dat je iets overkomt” en dat soort zinnen. Ik heb twee keer de politie moeten bellen en het heeft me zeker een half jaar gekost, en heel veel stress en gedoe, om het klantenbestand van die locatie te zuiveren. Dat nooit meer.”

Wwft volledigheid checklist

“Dus ja: ik weet wat het is, en ik weet dat het dichterbij is dan je denkt, zelfs een kier is genoeg voor criminelen om binnen te komen. Daarom hamer ik er al jaren op: screen je klanten, wees alert, geef ze geen kier, én zorg dat je al je beslissingen grondig vastlegt.

“Ik weet ook dat er kantoren zijn die zeggen: ik ken mijn klanten, ik heb goede voelsprieten, ik doe het nodige Google onderzoek, ik neem per definitie geen criminele klanten aan, en ik hoef dus niks vast te leggen. Tegen die kantoren zeg ik: ga er niet vanuit! En: je hebt een naam hoog te houden, als individueel kantoor, maar ook als OAMKB- organisatie. Dát moet reden genoeg zijn om compliant te willen zijn. En dus ook: om aantoonbaar vast te leggen dat je niet meewerkt aan criminele activiteiten. Zorg dat je in niets de schijn tegen hebt.

“Als het gaat om de Wwft, we kwamen via één van onze kantoren in aanraking met Grub, en we waren direct enthousiast. Zo’n hulpmiddel was er nog niet. Voordat we met Grub in zee gingen, werkten we met drie werkprogramma’s, tamelijk omslachtig. In Grub zit dat allemaal samengebald in één applicatie. Kijk, het is niet zo dat je helemaal niks meer zelf hoeft te doen, maar Grub is wel verreweg de meest volledige, overzichtelijke en gebruiksvriendelijke  die er is. Het kost nu voor al onze kantoren veel minder tijd om te voldoen aan de Wwft, en vooral: het geeft heel veel rust. Je wéét dat je goed zit. Je wéét dat alles keurig is vastgelegd. Je wéét dat je elke toezichthouder met een gerust hart tegemoet kunt treden. Het helpt dus echt om je naam hoog te houden.

“Het mooie is ook dat Grub niet alleen een tool is, het is ook echt een service verlenende partij, met mensen die meedenken met je organisatie. Grub past dus goed bij de kwaliteit die we nastreven, en bij het menselijke en nabije karakter van onze kantoren. Dat geeft echt heel veel meerwaarde.”

Ben je door dit artikel geïnspireerd geraakt om de Wwft voor eens en altijd écht op orde te krijgen? Vraag dan hier een Free trial aan.

logo_footer