Het belang van het voldoen aan de Wwft-richtlijnen met behulp van goede software

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Henry Joosten van ANB Accountants/Adviseurs

ComplianceWise is er trots op dat Grub in 2021 als meest volledige en complete Wwft-oplossing uit een grootschalig onderzoek van Full Finance is gekomen. ComplianceWise werkt er iedere dag hard aan de tool zo goed mogelijk voor accountants te laten werken om hen te ontlasten in hun drukke beroep. Zeker met continue aanscherpingen van regels en richtlijnen is het voor accountants belangrijk ondersteuning te krijgen bij  het voldoen aan de richtlijnen van de Wwft. En hoe trots we ook zijn op de uitkomsten van het onderzoek van Full Finance, de klantervaring van Grub staat voorop. Henry Joosten van ANB Accountants/Adviseurs deelt in deze blog zijn ervaring met Grub. 

Het belang van een goede tool

“Ik werkte hiervoor in de Trustsector. Daar werd de Wwft op dat moment al veel strenger toegepast dan in de accountantssector. En wat met name lastig was: er kwamen voortdurend aanscherpingen, waardoor je nooit zeker wist of je je zaken op orde had. Ik zie nu in de accountantssector hetzelfde gebeuren. De regelgeving wordt steeds strenger, de handhaving strikter, en bovendien zie je het aantal aanscherpingen elkaar steeds sneller opvolgen. Daar kun je je ogen voor sluiten, maar wij voelden dat het verstandig was om op zoek te gaan naar ondersteunende software. Zonder die software wordt het heel lastig, zo niet ondoenlijk, om te voldoen aan de regels.”

Waarom voldoen aan de Wwft zo belangrijk is 

Het voldoen aan de regels die continu aangescherpt worden is belangrijk, al roept het bij kantoren soms ook weerstand op. Henry: “Eerlijk gezegd snap ik ook wel de weerstand van sommige kantoren. Je bent een dienstverlener, klant-is-koning, en de Wwft verlangt van je dat je (nieuwe) klanten behoorlijk strenge en controlerende vragen stelt. Toch denk ik dat het goed is dat we als accountantssector deze taak serieus nemen. Jaarlijks wordt voor onvoorstelbare hoeveelheden geld witgewassen. Hele economieën worden erdoor ontwricht. Als al dat geld boven water zou komen, zouden heel wat wereldproblemen opgelost kunnen worden. Dat een overheid meer grip op die geldstromen wil is dus heel begrijpelijk.”

Henry voegt daaraan toe: “Ik denk dus ook dat we het voldoen aan de Wwft niet als een last moeten zien. Sterker nog, de regels van de Wwft zijn er ook om je eigen kantoor te beschermen tegen allerlei financiële malversaties van cliënten. Dat kun je zien als eigenbelang. Maar als ieder financieel ‘instituut’ dit zou doen, dan dragen we allemaal bij aan een minder criminele wereld. En bovendien, ook niet onbelangrijk, versterkt dat het vertrouwen in de financiële sector.

Wwft volledigheid checklist

Waarom ANB Accountants/Adviseurs met Grub werkt

Voor Henry is het belang van compliant zijn met de Wwft dus glashelder, en zoals gezegd, om volledig compliant te zijn en blijven is ondersteuning van goede software essentieel. Hoe kwam ANB Accountants/Adviseurs uit bij Grub? Daarop antwoordt Henry: “Ik ben in 2021 met Grub gaan werken naar aanleiding van een online demo. Ik voelde dat dit de applicatie kon zijn waarmee ik optimaal Wwft-compliant kon worden. Kijk, als je eerst je Wwft-checks handmatig deed, en nu grotendeels automatisch met een heldere workflow, waardoor de checks veel beter gebeuren én ook nog eens veel efficiënter, tja, dan is het geen moeilijke keuze. Eerlijk gezegd wist ik niet dat er ook nog andere aanbieders waren, daarom is het wel mooi om te horen dat Grub ook door een externe partij (Full Finance, red) in 2021 als ‘beste koop’ werd gezien. Het sterkt me in de gedachte dat ik met Grub een eventuele komst van het BFT met een gerust hart tegemoet zie.”

Ben je door dit artikel geïnspireerd geraakt om de Wwft voor eens en altijd écht op orde te krijgen? Vraag dan hier een Free trial aan.

logo_footer